Jump to content

Tutorial #13 - Culori


Recommended Posts

Culori

 

Culori care sunt suportate in HTML :

 

e9652c.jpg

 

HTML - Sistemul de culori RGB

 

Acest cod de culori nu este recomandat, deoarece Intenet Explorer este singurul Browser care suportă valorile RGB în HTML.

 

RGB este prescurtarea de la : Red, Green, Blue. Fiecare dintre aceste culori poate lua orice valoare între 0 şi 255 . Forma de scriere a culorilor în RGB.

 

21ottvp.jpg

 

HTML - Sistemul de culori hexazecimal

 

Sistemul hexazecimal este destul de dificil la prima vedere. Sistemul de culori hexazecimal este sistemul standard pentru toate browser-ele web. Este de încredere şi este compatibil nu numai în aplicaţiile web dar şi în aplicaţii locale precum gimp, photoshop, corel, etc.

 

Sistemul coduri de culori hexazecimale este o reprezentare de 6 caractere de culoare. Primele două caractere (RR) reprezintă culoarea roşu (Red), următoarele dou. (GG) culoarea verde (Green), iar ultimele două (BB) culoarea albastră (Blue).

 

bgcolor="#RRGGBB"
HTML - Coduri de culoare - Ruperea codului

 

Tabelul urmator arată cum literele sunt integrate în sistemul hexazecimal, mărind astfel posibilităţile de combinare pentru obţinerea codurilor de culori în HTML.

 

Zecimal

 

b4teyw.jpg

 

Hexazecimal

 

2ia3ltw.jpg

 

În acest fel sistemul poate avea 16 valori.

 

Un exemplu de cod hexazecimal :

 

bgcolor="#FFFFFF"
Litera "F" este valoarea maximă pe care o poate avea sistemul. La întâlnirea acestui cod un browser va afişa culoarea albă. În cazul în care vrei să afli valoarea numerică a acestei culori avem formula următoare:

 

(15 * 16) + (15) = 255

Formula este foarte simplă . Se ia prima valoare a lui "F" sau 15 şi se înmulţeşte cu 16 şi se adaugă celei de-a doua valoare 15. Rezultatul este 255, valoarea maximă pe care o poate avea o culoare primară .

 

bgcolor="#CC7005"

CC(RR - Red)
(12 * 16) + (12) = 204
70(GG - Green)
(7 * 16) + (0) = 112 
05(BB - Blue)
(0 * 16) + (5) = 5
HTML - Culori sigure

 

Sistemul hexazecimal este cel mai utilizat pentru crearea paginilor. Acesta este compatibil cu majoritatea browser-elor, în acest fel interfaţa pagini web nu va fi distorsionată. Pentru a adauga o notă de siguranţă iţi recomand să foloseşti culorile împerechiate (sau true colors) precum: "#0011EE", "#44HHFF", sau "#117788.

 

Culori sigure :

 

Pentru a simplifica tabelul de mai jos am afişat culorile sigure folosind coduri scurte. Ţine minte în acest sub-capitol vorbim de culori împerechiate, de exemplu culoarea reprezentată ca fiind 369 este de fapt 33 66 99 iar FFC va fi FF FF CC.

 

2uzqqon.jpg

 

*Cele mai sigure culori HTML

 

Cu toate ca aceste culori sigure (true colors) de mai sus, sunt cele recomadate pentru a fi folosite de către webmasteri, a fost demonstrat că doar 22 dintre cele 216 culori sunt cu adevărat sigure şi nu vor fi absolut modificate în reprezentare de către nici un browser. În tabelul de mai sus culorile cu adevărat sigure au fost reprezentate cu un asterix ( * ) în faţă .

 

2cpq1ad.jpg

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...