Jump to content

Cum instalam LINUX pe PC


SiLviu

Recommended Posts

Unul dintre cele mai bune lucruri legate de Linux este ca zecile de “incarnari” ale sale sunt, in general, disponibile pentru descarcare gratuita pe Internet. Pentru a instala ultima versiune de Novell OpenSUSE Linux, Red Hat Fedora Core 5 sau Ubuntu Linux, tot ce trebuie sa faci este sa descarci fisierul imagine de CD sau DVD de pe site-ul distributiei sau prin BitTorrent (http://bittorrent.com/).

Descarci software-ul, il scrii pe CD (-uri) si bootezi PC-ul cu primul disc. Dar daca ai o conexiune la Internet ceva mai rapida si planuiesti o singura instalare pe un singur computer, poti sa sari peste partea cu descarcarea imaginii si scrierea ei pe CD si, in schimb, sa instalezi Linux direct de pe un server de Internet.

Beneficiile unei instalari prin retea sunt multiple. Pe de o parte, iti permite sa instalezi Linux oriunde te afli, fara sa fii nevoit sa porti CD-urile cu tine. De asemenea, reduce dimensiunea totala a download-ului – in loc sa descarci toate cele cinci CD-uri (sau un DVD) de fisiere, le descarci doar pe cele de care ai nevoie pentru propria instalare, folosind cat de multe sau de putine dupa propriile necesitati.

Aceasta metoda iti permite sa instalezi Linux si pe dispozitive care nu au CD sau DVD drive (precum notebook-urile ultraslim), astfel incat poti boota de pe un stick USB sau alt dispozitiv USB bootabil. ¯i mai ales, iti permite sa instalezi orice versiune disponibila a distributiei, inclusiv cea mai recenta, fara sa fii nevoit sa descarci si sa scrii si alt set de discuri.

[ad]

Desi exista mai multe distributii de Linux care suporta instalare prin retea, noi va recomandam doua dintre cele mai po****re distributii: OpenSUSE 10.0 (http://en.opensuse.org) si Fedora Core 5 (http://fedora.redhat.com/). Procedura pentru fiecare este aproape identica cu o instalare pe baza de discuri – doar sursa fisierelor difera.

Sa ardem putin

Am spus cumva ca nu trebuie sa descarci si sa scrii un disc? S-ar putea sa fi simplificat prea mult lucrurile. Pentru a instala Linux, trebuie intai sa bootezi Linux, asa ca vei avea nevoie de un disc de bootare sau de un alt dispozitiv bootabil. Daca esti insa hotarat (sau fortat) sa instalezi Linux pe PC-ul tau fara nici un fel de disc sau device bootabil, poti citi sfaturile lui Marc Herbert – http://marc.herbert....n2linstall.html.

Restul dintre noi vor trebui sa booteze

PC-ul folosind un disc sau dispozitiv de bootare. Vestea buna este ca imaginea .iso pentru un disc de bootare este destul de mica – doar 6,67 MB pentru Fedora Core 5 (ftp://mirrors.kernel.org/fedora/core...mages/boot.iso) si 64 MB pentru OpenSUSE (ftp://mirrors.kernel.org/opensuse/di.../boot/boot.iso, ceva mai mare, totusi mult mai mica decat un CD de instalare complet, care ajunge la 650 MB). Aceste download-uri sunt pentru PC-uri bazate pe procesoare Intel 32 biti, dar sunt disponibile si versiuni 64 biti.

Pentru a crea un disc bootabil, descarcati fisierul .iso pe PC si scrieti-l folosind optiunea de a crea un disc cu un fisier imagine dintr-un program de scriere CD-uri. Dar inainte de a face acest lucru, asigurati-va ca PC-ul suporta bootarea de pe un CD-ROM; s-ar putea ca unele computere mai vechi sa nu poata acest lucru.

Flash-urile USB sunt mai la indemana si mai durabile decat CD-urile, ceea ce le poate face mai potrivite pentru o instalare de Linux. Vestea proasta este ca OpenSUSE nu pare sa ofere vreo metoda facila de a boota de pe un drive USB. ënsa Fedora Core, da: descarcati fisierul diskboot.img (ftp://mirrors.kernel.org/fedora/core...s/diskboot.img) de pe site-ul Fedora. In consola de Linux (shell prompt), introduceti linia de comanda dd if=diskboot.img of=/dev/drive, unde drive reprezinta denumirea dispozitivului tau USB. S-ar putea sa fie nevoie sa schimbi setarile din BIOS ale PC-ului pentru a permite bootarea de pe dispozitive USB; si, ca si in cazul CD-urilor, unele computere mai vechi s-ar putea sa nu suporte aceasta optiune.

Fara discuri

Dupa ce bootezi PC-ul de pe discul sau dipozitivul bootabil, va trebui sa ii furnizezi programului de instalare a distributiei Linux toate informatiile de care are nevoie pentru a lua fisierele, inclusiv modalitatea de conectare la Internet, ce tip de server va accesa si, in fine, locatia de pe server.

ën timpul instalarii va trebui la un moment dat sa alegi o interfata de retea – probabil vei avea o singura optiune, daca nu cumva ai instalat adaptoare de retea aditionale, precum clienti Wi-Fi. Apoi, va trebui sa specifici cum sa obtina programul adresa IP pentru reteaua ta; cel mai probabil vei selecta DHCP pentru a obtine automat o adresa de la un router sau de la alt server.

Ulterior va trebui sa specifici daca vrei sa obtii fisierele Linux de pe un server ftp sau http. Din punctul de vedere al utilizatorului nu exista mare diferenta intre cele doua, dar trebuie sa alegi una. Atat Fedora Core, cat si OpenSUSE sunt disponibile atat prin ftp, cat si prin http. In fine, trebuie sa selectezi sursa de descarcare a fisierelor pentru instalarea distributiei. Alege o locatie apropiata de tine din lista de site-uri mirror Fedora Core 5 (http://fedora.redhat...ad/mirrors.html) sau OpenSUSE (http://en.opensuse.o...eleased_Version). Pentru fiecare dintre distributii va trebui sa specifici versiunea potrivita cu procesorul tau: x86 si i386 sunt pentru procesoare 32 biti; x86_64 este pentru procesoare 64 biti.

Odata ce download-ul incepe, va trebui sa iti cauti altceva de facut, pentru ca procesul va dura ceva mai mult decat o instalare de pe CD. O idee ar fi sa incepi instalarea seara inainte sa te culci si sa te intorci dimineata cand se va fi terminat.

 

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...