Jump to content

Servicii inutile in Windows 7


LuK.ZEW #

Recommended Posts

 

Defectul sistemului de operare Windows a fost dintotdeauna reprezentat de faptul ca tine pornite in background o "caruta" de servicii nefolositoare, care consuma foarte mult din resursele sistemului (in special RAM).

 

Serviciile pot fi dezactivate urmand urmatorii pasi:

 

1. Introduceti services.msc in caseta din meniul de start

2. Din lista de servicii aparuta, alegeti serviciul pe care doriti sa il dezactivati si dati click stanga

3. Click dreapta, iar din meniul aparut alegeti optiunea Properties

4. Din select box-ul Startup type, alegeti Disable. Pentru a opri pe loc serviciul, este de asemenea necesara apasarea butonului Stop.

5. Click succesiv pe Apply si OK pentru a salva modificarile.

 

services.jpg

 

In continuare va voi prezenta care sunt serviciile care pot fi dezactivate fara grija in Windows 7 si conditiile care trebuie implinite pentru ca dezactivarea sa nu afecteze buna-starea sistemului:

 

1. Diagnostic Policy Service

 

In mod implicit, acest serviciu este pornit automat, oferind posibilitatea de "troubleshooting" atunci cand sistemul intampina o eroare. Mai precis, va este oferita posibilitatea rularii unui wizard care va ajuta sa identificati cauza problemei si eventual sa o remediati (daca este vorba de o setare gresita, de exemplu, este remediata automat).

 

twiz.jpg

 

Daca sistemul dumneavoastra nu intampina frecvent erori/blocaje, puteti dezactiva fara grija acest serviciu.

 

2. IP Helper

 

Acest serviciu permite folosirea de IP-uri noi (IPv6). Daca provider-ul dumneavoastra de internet nu va ofera aceasta posibilitate sau nu sunteti interesat, il puteti dezactiva.

 

3. Program Compatibility Assistant Service

 

Daca doriti sa rulati programe mai vechi, care intampina probleme, acest serviciu permite rularea lor in modul de compatibilitate cu acea versiune a sisemului de operare pentru care au fost concepute. Daca nu este cazul, il puteti dezactiva. Daca aveti totusi anumite programe vechi, care intampina probleme la rularea in mod normal, dar pe care le folositi rar, puteti activa serviciul ori de cate ori aveti nevoie de facilitatea pe care o ofera.

 

compat.png

 

4. IPsec Policy Management

 

Acest serviciu ofera functii avansate de autentificare a pachetelor de date intr-o retea de calculatoare.

 

Puteti dezactiva acest serviciu daca:

 

1. Nu va aflati intr-o companie a carei politica de securitate va impune rularea acestuia.

2. Nu faceti modificari dese setarilor Windows Firewall sau aveti instalat alt firewall third-party (ex. Comodo, Outpost, etc.)

 

5. System Event Notification Service

 

Acest serviciu pastreaza log-uri (inregistrari) cu privire la evenimentele produse in cadrul sistemului de operare (erori aparute, imprejurarea lor, data si ora autentificarilor). Puteti dezactiva acest serviciu daca:

 

1. Nu aveti cunostinte avansate astfel incat sa depanati erorile aparute folosind Event Log:

 

evlog.gif

 

2. Nu sunteti intr-o institutie (companie, scoala, etc.) unde politica de securitate impune monitorizarea acestor evenimente. Daca numai dumneavoastra aveti acces la sistem, cu siguranta nu.

 

6. Printer Spooler

 

Acest serviciu permite adaugarea in coada a sarcinilor de listare. Nu puteti tipari daca acest serviciu este dezactivat. In cazul in care nu aveti o imprimanta, il puteti dezactiva. In cazul in care aveti o imprimanta, dar efectuati listari rar, il puteti activa ori de cate ori listati documente.

 

7. Windows Image Acquisition

 

Acest serviciu permite rularea wizard-ului de perluare a imaginilor de la un scanner sau camera foto digitala. Daca nu aveti astfel de dispozitive sau aveti instalat un utilitar third party care indeplineste aceste sarcini, il puteti dezactiva. Daca astfel de dispozitive, dar nu aveti un utilitar third party, insa le folositi rar, puteti activa acest serviciu ori de cate ori faceti operatii de scanare sau transfer.

 

8. Tablet PC Input Service

 

Daca nu aveti ecran tactil (touchscreen), puteti dezactiva acest serviciu.

 

9. Desktop Window Manager Session Manager

 

Daca nu aveti nevoie de efectele oferite de interfata Aero, puteti dezactiva acest serviciu.

 

10. Windows Time

 

Prin intermediul acestui serviciu va puteti sincroniza data si ora calculatorului cu serverele Microsoft. Daca nu aveti nevoie de "ceas atomic", puteti dezactiva acest serviciu.

 

11. Windows Error Reporting Service

 

Daca nu doriti sa trimiteti "rapoarte" catre Microsoft privind erorile intampinate (rapoarte complet inutile, pe care oricum nu se uita nimeni), puteti dezactiva acest serviciu

 

12. Security Center

 

Acest serviciu afiseaza acel "X rosu" in system tray (portiunea taskbar-ului de langa ceas) atunci cand ati efectuat setari care afecteaza securitatea sistemului, sau in cazul in care va lipseste ceva, mai precis daca:

 

1. Ati dezactivat Windows Firewall si nu aveti instalat alt Firewall

2. Ati dezactivat Windows Denfender si nu aveti instalat alt Program antivirus

3. Ati dezactivat actualizarile automate (Windows Update)

4. Nu aveti actualizat software-ul antivirus / antispyware

 

Daca sunteti sigur(a) ca aceste lucruri nu se vor intampla si nu aveti nevoie de notificari, puteti dezactiva acest serviciu.

 

Fereastra Security Center cu notificari:

 

seccenter.jpg

 

13. Windows Search

 

Acest serviciu realizeaza indexarea fisierelor dumneavoastra si a locatiilor aferente in timp real, astfel incat atunci cand cautati un fisier sa-l gasiti mai repede folosind serviciul de cautare oferit de Windows. Daca aveti o structura ordonata a folderelor si fisierelor sau folositi alt utilitar pentru cautare (ex. ALT+F7 din Total Commander), puteti dezactiva acest serviciu.

 

14. Secondary Logon

 

Daca nu aveti mai multe conturi de utilizator, puteti dezactiva acest serviciu.

 

15. Serviciile: TCP/IP NetBIOS Helper, Computer Browser, Server, Function Discovery Provider Host, Function Discovery Resource Publication

 

Aceste servicii permit partajarea resurselor intr-o retea locala de calculatoare. Daca nu aveti asa ceva, il puteti dezactiva.

 

16. Windows Update

 

Microsoft dezvolta actualizari pentru sistemul de operare in a doua zi de marti din fiecare luna. De aceea, nu are rost sa mentineti acest serviciu in permanenta activ. Pe de alta parte, este imperativ sa va formati obiceiul de a actualiza periodic sistemul de operare.

 

17. Windows Media Player Network Sharing Service

 

Partajeaza / sincronizeaza librariile create in Windows Media Player cu alte dispozitive din retea. Daca nu folositi aceasta facilitate, puteti dezactiva serviciul fara grija.

  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...