Jump to content

5 pasi pentru siguranta utilizarii smartphone-ului tau


I a s m i n

Recommended Posts

Fie ca esti un veteran al utilizarii sistemului de operare Android, fie ca pornesti la drum in descoperirea avantajelor acestuia, noi iti spunem cum sa iti folosesti smartphone-ul in siguranta in doar 5 pasi.

Securizarea contului Google

Contul de utilizator este punctul central al utilizarii unui smartphone. Acesta ofera acces la adresa de mail, contacte si la cei 15GB de stocare virtuala pe care Google ii pune la dispozitie oricarui utilizator.

Primul pas pe care trebuie sa il faci este alegerea unei parole complexe. Din pacate, multi dintre cei care se folosesc de serviciile bazate pe username si parola se folosesc in continuare de cuvinte extrem de usor de dedus pentru a accesa informatiile din diferite conturi. La mijlocul lunii ianuarie 2016, SplashData a facut publica lista celor mai slabe 25 de parole folosite in anul 2015, primele doua fiind 123456” si password”. Noi va recomandam sa recurgeti la parole alcatuite din litere mici si mari, dar si din cifre si simboluri.

Desi o parola complicata este o buna metoda de a-ti proteja datele, merita sa investesti cateva minute in securizarea suplimentara a contului tau. Google iti pune la dispozitie functia 2-Step Verification”.

Spune-i smartphone-ului ce limita de trafic ai

Desi folosirea traficului de date mobile este din ce in ce mai accesibila, pot exista episoade in care o sesiune prea lunga de streaming audio sau video duc la arderea rapida a megabitilor. Nici informatiile din partea operatorilor nu te pot ajuta prea mult, avand in vedere ca actualizarea cost controlului se realizeaza de maxim doua ori pe zi.

In cazul in care vrei sa fii cu ochii pe traficul tau de date, noi iti recomandam sa apelezi cu incredere la urmatorul instrument ce se regaseste in fiecare smartphone Android. Sectiunea Data Usage din cadrul meniului Settings iti permite sa stabilesti doua elemente foarte importante: data initiala a inceperii masuratorii si limita lunara a traficului de date mobile. Sistemul iti permite sa setezi o alarma preliminara, care sa te atentioneze ca te apropii de limita impusa de operatorul de telefonie mobile ale carui servicii le folosesti.

Adopta un antivirus

La fel ca adoptia unui animal de casa, instalarea unei aplicatii de tip antivirus iti poate aduce numai bucurii. Credincios tie si ostil cu orice strain, un antivirus te poate feri de neplacerile aduse de malware, adware sau chiar ransomware. Si, avand in vedere ca smartphone-urile sun folosite din ce in ce mai mult pentru a gestiona plati si transferuri bancare, securizarea suplimentara a gadget-ului tau Android este mai mult decat necesara.

Noi iti recomandam sa alegi una dintre aplicatiile brand-urilor care au un nume in lupta impotriva virusilor:
Bit Defender
Kaspersky
Avast
NOD32

rt-1024x604.jpg

Aplicatii numai prin Google Play Store

Desi sistemul de operare Android este extrem de apreciat pentru politica sa open”, aceasta poate aduce probleme utilizatorilor. Una dintre metodele prin care un utilizator Android isi poate compromite gadget-ul este instalarea de aplicatii din alte surse decat Google Play Store. Pentru a evita orice confuzie, mentionam ca Amazon si NVIDIA detin magazine proprii de aplicatii compatibile Android, care nu prezinta riscuri pentru utilizatori.

Aplicatiile disponibile pe alte site-uri pot fi modificate astfel incat sa sustraga informatii precum date personale, sa activeze componente hardware ale smartphone-ului (de exemplu: microfon, camera, GPS) sau sa copieze fisierele stocate in acesta. Pentru a te ajuta in combaterea acestor potentiale pericole, Android deselecteaza automat optiunea Unknown sources” din cadrul sectiunii Security”.

In orice caz, subliniem ca este important sa te limitezi la aplicatiile disponibile in Google Play Store, oricat de tentante ar fi cele de pe site-urile necunoscute.

Linkuri prea incredibile pentru a fi adevarate

Daca tot am mentionat tentatiile, acestea se regasesc si pe site-urile pe care le vizitezi. Acestea pot genera ferestre de tip pop-up care te pot induce in eroare si iti pot cere date personale, inclusiv cele de ordin financiar. Cele mai comune aparitii sunt cele de tip ransomware, care iti tin ostatic” smartphone-ul pana la achitarea unei sume. Sub nicio forma nu trebuie sa iti introduci datele cardului in astfel de ferestre.

In plus, Politia Romana, Oficiul National pentru Jocuri de Noroc si nici macar FBI sau CIA nu solicita date cu caracter personal prin intermediul site-urilor pe care le vizitezi, asa ca nu exista niciun motiv pentru a da curs unor astfel de solicitari.

In cele din urma, cel mai bun mod de a-ti proteja datele personale si smartphone-ul este utilizarea rationamentului. Daca nu ai participat la tombole sau concursuri, premiile fabuloase nu au de ce sa se abata in calea ta.


 

 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...