Jump to content

Windows 10 (32-bit & 64-bit) – Download si Cerinte Minime de Sistem


DuLceTeL

Recommended Posts

Windows 10 promite foarte multe. Este un succesor demn de sistemele de operare care au facut isorie. Windows XP si Windows 7.
Microsoft a adus cateva noutati si imbunatatiri primite foarte bine de cei care l-au testat pana acum pe calculatoarele personale. Multi utilizatori se aventureaza sa instaleze un sistem de operare nou, fara sa se documenteze bine inainte de a-l instala pe PC. Nu mai spunem de sistemele lansate in versiune Beta, pe care nu le recomandam spre instalare decat developerilor si celor…ca noi. Care fac teste situtoriale pe sistemele de operare 1.gif

Windows 10 / Cerinte minime de sistem

“Cerinte minime de sistem” se refera la minimul de performanta alcomponentelor hardware de baza care altcatuiesc calculatoruldumneavoastra. Asta nu inseamna ca daca PC-ul indeplineste cerintele minime de sistem pentru Windows 10 de exemplu, acesta va rula in parametrii normali pe PC. Nu. Sistemul de operare va rula, dar cu cat performantele sistemului dvs. sunt mai bune, cu atat sistemul de operare va fi mai fiabil, se va “misca” mai bine fara sa se blocheze sau sa lanseze greu aplicatii. Ca sa facem o comparatie cu ceva din viata reala, o masina Logan si un Ferrari fac in principiu acelasi lucru. Ambele merg pe sosea si teoretic cu ambele putem ajunge la destinatie, insa diferenta de confort, viteza si stabilitatea intre cele doua este imensa. Cam asa este si la calculatoare.

Daca aveti deja instalat un sistem de operare Windows 7 sau Windows 8 si doriti sa faceti trecerea la Windows 10,  va recomandam “instalarea pe curat”. Adica fara sa folositi instalarea Windows 10 din Update Center. In testele noastre am facut acest lucru si am constat ca nu toatedriverele si toate aplicatiile care sunt instalate pe un Windows 7, sunt pregatite pentru Windows 10. Am avut surpize chiar si cu o placa video nVidia, care nu a fost vazuta de Windows 10.
Alegera versiunii de Windows 10 este si ea foarte importanta. Multi instaleaza ce versiune aud ca este mai buna, dar fara sa stie exact ce inseamna “versiunea aia are mai multe optiuni pe ea, deci e mai buna”. In primul rand trebuie sa cunoasteti ce arhitectura au componentele hardware alte laptop-ului sau PC-ului dvs. Daca aveti un calculator sau laptop cu peste 3GB memorie RAM, atunci cu siguranta va trebui sa va instalati o versiune de Windows 10 cu arhitectutra pe 64-biti. Acest aspect este valabil si pentru versiuni mai vechi de Windows. Windows XPWindows VistaWindows 7Windows 8 si Windows 8.1, Toate aceste versiuni suporta si au fost lansate cu arhitecturi pe 32-bit si 64-bit. Primul impact negativ al instalarii unei arhitecturi incorecte de Windows, are loc intre sistemul de operare si hardware-ul PC-ului. Instaland un Windows 10 / 32-bit pe un calculator care are 6 GB RAM, sa nu fiti surprinsi daca calculatorul nu va utiliza pentru sistem, aplicatii si jocuri decat maxim 3GB. pentru ca sistemele pe 32-biti nu suporta decat un maxim de 3 GB memorie RAM.
Asadar, cand sunteti hotarat sa instalati Windows 10 pe un PC sau laptop, uitati-va mai intai sa vedeti cata memorie RAM are calculatorul dvs. Daca aveti de exemplu 2 GB memorie RAM instalata in slot, puteti instala atat versiunea pe 32-biti (recomandata), cat si pe 64-biti, insa sistemele cu arhitectura pe 64-biti consuma MULT mai multa memorie, iar performantele calculatorului vor fi mai slabe. Noi recomandam ca pentru calculatoarele cu pana la 3GB RAM sa se instaleze sistem de operare pe 32-biti. Ca sa intelegeti ce inseamna 32-biti si 64-biti, va spunem in mare ca este vorba de doua modalitati de procesare a informatiei de catre procesor (CPU). Sistemele pe 32-biti au sistem de procesare mai simplu, si consuma mult mai putina memorie RAM decat un sistem pe 64-biti.
Dupa ce ati stabilit ce versiune de Windows 10 alegeti pentru calculator, fiti atent putin si la spatiul de stocare. Chiar daca imaginea .iso de instalare a Windows 10 are intre 2.9 si 3.5 GB, sistemul instalat pe hard disk ocupa mult mai mult spatiu. In plus, in timp or sa mai aparaupdate-uri care vor ocupa si ele din spatiul de pe disk. Asadar, pentru un sistem Windows 10 pe 32-bito este recomandat un spatiu minim de disk de 20-25 GB, in timp ce pentru un sistem Windows 10 pe 64-biti recomandam un minim de 30-40 GB. Multe site-uri de specialitate, dau ca spatiu recomandat 16 GB si respectiv 20 GB pentru versiunea pe 64-biti, insa este vorba de spatiul de instalare si atat. Fara update-uri sau alte aplicatii esentiale instalate pe sistemul de operare.
Un alt element important, este procesorul. Nu va aventurati sa instalati Windows 10 pe un mini-laptop cu procesor Intel Atom. Mai bine cautati sa instalati Windows 10 pe un telefon Nokia 6500 Slide. S-ar putea sa ruleze mai bine 65.gif)
Cerintele minime de procesor (CPU) pentru Windows 10 ar fi de la 1.4 GHz in sus, single-core.
Editia de Windows pe care alegeti sa o instalati trebuie sa fie pentru nevoile dumneavoastra. Atat Windows 7, Windows 8 cat si Windows 10 au fost lansate de Microsoft in mai multe editii. Windows 7 de exemplu, are nu mai putin de 6 editii, fiecare optimizata pentru un anumit grup de utilizatori si pentru anumite sisteme / calculatoare. Windows 7 Starter, Windows 7 Home Basic, Windows 7  Home Premium(preinstalat pe majoritatea laptop-urilor din comert), Windows 7 Professional, Windows 7 Enterprise (cu toate optiunile incluse, insalicenta este dedicata pentu business / enterprise) si Windows 7 Ultimate. Cel din urma continand toate noutatile (feature) si optiunile versiunii Windows 7.
Windows 10 este lansat si el in mai multe editii, insa de data aceasta Microsoft l-a impartati in doua categorii mari care la randul lor au cate patru subcategorii. Windows 10 Core Experiences care are ca subcategorii Windows 10 Home. Windows 10 Pro, Windows 10 Enterprise, Windows 10 Education si Windows 10 Business Experiences care contine aceleasi patru subcategorii, insa caracteristicile editiilor difera fata de cele de la Windows 10 Core Experiences.
Versiunile business de Windows 10 vin cu cateva optiuni demanagement si de securitate in plus fata de versiunile Core.
Pentru a vedea care sunt diferentele dintre editiile de Windows 10, accesati pagina oficiala a Microsoft. Compare Windows 10 Editions.

windows-10.png

Dupa ce ati stabilit care sunt resursele sistemului dvs. descarcati si instalati noul Windows 10. Microsoft ofera gratuit spre downloadWindows 10 Home si Windows 10 Pro, direct din pagina oficiala.Download Windows 10.
Aveti in vedere faptul ca prin a descarca imaginea Windows 10 gratuit, nu sunteti scutit de cupararea licentei pentru Windows 10. Licenta pentru Windows 10 Home costa in jur de $120, iar Windows 10 Pro in jur de $200.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...