Jump to content

[RF] Partile PC-ului si functiile pe care le indeplinesc.


LuK.ZEW #

Recommended Posts

PC-ul dumneavoastra functioneaza la fel ca si corpul uman, ca un tot unitar ale carui componente asigura o alta functie, iar impreuna va ofera posibilitatea de a va bucura de mediul virtual. Desi exista mai multe tipuri de calculatoare (desktop, laptop), in principiu componentele esentiale nu pot lipsi, si despre acestea vom discuta.
  • Placa de baz este componenta care leaga toate celelalte parti ale PC-ului impreuna. Fiecare componenta este legata in placa de baza, uneori unele fiind chiar integrate in aceasta(poate fi cazul placii de retea, placii video sau audio). Modelul placii de baza are o legatura stransa cu modelul procesorului folosit, compatibilitatea intre acestea fiind foarte importanta, sub numeroase aspecte (atat ca si forma, cat si ca proprietati).
  • Procesorul este partea care interpreteaza codurile primite de la celelalte componente si face sistemul de operare functional. Acesta este, daca vreti, “Creierul” PC-ului. Cu cat mai performant este procesorul, cu atat mai repede va functiona calculatorul (acest lucru variaza si in functie de alte componente). Exista numeroase modele de procesoare, iar cele mai noi incorporeaza chiar mai multe procesoare (dual core, quadcore, etc). Cele mai recunoscute firme de procesoare sunt Intel si AMD.
  • Placa video este componenta care asigura interpretarea semnalului video. Aceasta va fi conectata la monitor, pentru a transmite direct semnalul catre acesta. Exista, ca si in cazul procesoarelor, un numar mare de modele de placi video, fiecare cu specificul ei, la fel cum exista si o gama mai larga de producatori (Nvidia si ATI domina piata placilor video). Placile pot fi folosite si cate doua impreuna prin cross-fire, si pot fi conectate la televizor.
  • Memoria (RAM) este memoria instanta, si se deosebeste de cea permananta prin faptul ca nu stocheaza informatia, ci o incarca pentru a putea fi accesata rapid si eficient, dupa care informatia este pierduta (insa ramane in hard-disk). RAM-ul este mereu utilizat, indiferent de ce programe folositi, iar pentru a putea folosi mai multe programe simultan, va trebui sa va mariti capacitatea RAM-ului. Memoria trebuie sa fie compatibila cu placa de baza (atat sub aspect material cat si functional).
  • Hard disk-ul. Este o componenta esentiala cu un rol foarte precis: stocheaza toate informatiile. Fie ca instalati programe, jocuri, tineti muzica sau fotografii in PC, acestea se vor gasi mereu pe Hard-disk. Sunt doua tipuri de hard-diskuri dupa modul de conectare la placa de baza: SATA si IDE. Datorita evolutiilor tehnologice recente, un hard-disk poate ajunge la o capacitate enorma(cativa terrabytes), iar preturile sunt rezonabile.
  • Carcasa este unitatea care le tine pe toate celelalte la un loc (fizic). Exista mai multe modele, culori si dimensiuni, in general in functie de dimensiunea placii de baza si a placii video. Carcasele pentru laptopuri si cele pentru desktopuri sunt diferite.
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...