Jump to content

Radeon R9 Nano in teste si magazine


DeY01

Recommended Posts

      Cum a reusit insa AMD sa obtina asa o placa, avand in vedere ca Fury X, pentru numai 50 MHz in plus, are nevoie de alti 100 W? Acum putem spune: prin selectarea celor mai eficiente chip-uri, si limitarea artificiala a consumului lor. Adica, desi are voie sa atinga o frecventa de 1000 MHz si un voltaj de 1.2 V, placa o va face destul de rar, fiind constransa de TDP-ul de 175 W. In mod normal, in jocuri frecventa se va situa undeva intre 850 si 900 MHz, in Furmark scazand si mai mult, spre 650 MHz. Asta in timp ce R9 Fury X si R9 Fury isi mentin in mai toate jocurile frecventele maximale.

      Aceasta situatie ne arata realitatea GPU-ului Fiji: este o arhitectura relativ eficienta, impinsa cat mai sus pentru a obtine performante cat mai apropiate de Geforce GTX980 ti cu pretul unui consum electric exagerat. Acum insa telul a fost altul. O placa video cat mai mica, performanta si mai eficienta, care sa poata fi folosita in sisteme gaming de mici dimensiuni, cu placi de baza microATX.

 

AMD_Radeon_R9_Nano_dissected.jpg

     Din punct de vedere al PCB-ului, Radeon R9 Fury X era oricum destul de mica. Si ca sa reduca si mai mult lungimea, AMD a sacrificat din fazele electrice (renuntand la doua), si a mutat o serie de componente mai putin sensibile pe spatele placii. Sistemul de racire este acum unul clasic, cu ventilator central si un radiator cu heatpipes si camera de vapori, ce face fata cu brio sarcinii. R9 Nano este racita pana in 75 ºC fara a exagera la capitolul zgomot, si are pragul termic la 85 ºC.

      Pentru ca, dupa cum am mai spus, este limitata din punct de vedere al consumului. Din aceasta cauza permite si ceva overclocking (1100 / 1100 MHz), prin cresterea pragului de consum. Ca si conectivitate, R9 Nano dispune de un port electric in opt pini, si trei iesiri DP 1.2 si una HDMI 1.4.

AMD_Radeon_R9_Nano.jpg

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...