Jump to content

Comparatie: iPhone 5S vs iPhone 5C


ZuZu

Recommended Posts

Apple a lansat anul acesta, pentru prima data, doua modele care vin ca un upgrade la modelul de baza. iPhone 5S, care este modelul high-end, si  iPhone 5C, care este undeva intre low si middle-end si care au avut parte fiecare de cate un review acum putin timp, sunt acuma subiectul unei comparatii mai amanuntite pe care o puteti citi mai jos.

 

 

iPhone 5S Vs iPhone 5C : Constructia
 
Aceste doua smartphone-uri nu puteau fi foarte diferite ca aspect. iPhone 5S pastreaza designul lui iPhone 5 si este disponibil in trei nuante de aluminiu: argintiu/alb, “gri spatial”/negru si auriu/alb. La acest capitol iPhone 5C isi poate imbraca carcasa de policarbonat in cinci culori.
In termeni de marime si greutate, iPhone 5S este exact la fel de greu ca si iPhone 5 si o marime de 123.8 x 58.6 x 7.6mm. Desi e o chestiune de milimetri, iPhone 5C isi depaseste fratele mai mare masurand 124.4 x 59.2 x 8.97mm. Exista si o diferenta notabila si la greutate. In timp ce iPhone 5S cantareste 112g, iPhone 5C (avand o structura de metal sub carcasa de plastic) cantareste 132g.
Vei observa ca, la modelul iPhone 5S, butonul de Home a fost regandit pentru a incorpora un senzor revolutionar Touch ID pentru amprenta. Un mic cerc de inox sta in exteriorul butonului, iar patratul din interiorul butonului a disparut. In partea din spate, iPhone 5S dispune si de un flash dual LED, in timp ce iPhone 5C nu. Insa vom vorbi despre asta putin mai tarziu.
 
iPhone 5S Vs iPhone 5C : Display
Cum era de asteptat, ambele iPhone-uri au acelasi ecran Retina touch-sensitive de 4 inch care a debutat pe iPhone 5. Rezolutia a ramas neschimbata, adica 640 x 1136 si, desi are o valoare de 336 pixeli per inch (iOS 7 ruleaza fantastic), se situeaza in spatele smartphone-urilor rivale cu ecrane mai mari si rezolutii full HD.
 
                                      lpPOxgG.jpg
 
 
iPhone 5S Vs iPhone 5C : Camera 
 
Cand a venit vorba de calitatea imaginii capturate, iPhone nu a dezamagit niciodata, dar, nici nu a fost la fel de buna ca cea capturata de Carl Zeiss-ul de la Nokia Lumia. iPhone 5C a avut parte de cateva imbunatatiri la software-ul camerei si are si cateva filtre si stabilizare video pentru a reduce miscarea suparatoare a imaginii. Plus un senzor de iluminare pentru camera iSight de 1.2MP din fata, care ar trebui sa compenseze luminozitatea slaba in timpul apelurilor FaceTime.
iPhone 5S a mers mai departe, adaugand un flash dual LED “True Tone“, o lentila de acoperire Sapphire de cristal si un senzor cu 15% mai mare (cu o deschidere f/2.2) care permite intrarea unei cantitati mai mare de lumina (iPhone 5C si iPhone 5 au o deschidere de f/2.4). Pe langa caracteristicile de detectie a fetei si panorama, a fost adaugat si un mod Burst, care captureaza 10 fotografii pe secunda si, inteligent, o alege pe cea mai buna. Ambele telefoane dispun de capturare 1080p, dar lui 5S i-a fost adaugata si o optiune Slow motion. Cu aceasta optiune poti captura video la 720p si 120fps.
 
iPhone 5S Vs iPhone 5C : Conectivitate
 
Ambele smartphone-uri din generatia 5 vin cu suport pentru LTE, 3G/HSDPA si CDMA2000. Ceea ce lipseste de la ambele modele este NFC, insa conectivitatea wireless este servita cu 802.11a/b/g/n Wi-Fi si Bluetooth 4.0.
 
iPhone 5S Vs iPhone 5C : Procesor
 
La acest capitol, iPhone 5C foloseste acelasi CPU dual core Apple A6 care apare si in iPhone 5. In cealalta parte, iPhone 5S a debutat cu noul procesor A7, unul revolutionar, avand o arhitectura pe 64 biti si care, spune Apple, ofera o performanta dubla fata de A6. Pe langa aceasta mai ruleaza si OpenGL 3.0 pentru grafica 3D rapida si detaliata si are si un co-procesor de miscare M7, proiectat sa monitorizeze diferiti senzori in iPhone 5S.
 
iPhone 5S Vs iPhone 5C : Software
 
Ambele smartphone-uri vin cu iOS 7, insa trebuie sa mentionam ca 5S va rula versiunea de 64 de biti, asta insemnand ca va fi de doua ori mai rapid. iPhone 5S mai include si senzorul pentru amprenta Touch ID care le permite utilizatorilor sa-si deblocheze telefoanele sau sa aprobe achizitii pe iTunes cu o simpla atingere.
 
iPhone 5S Vs iPhone 5C : Stocare
 
Cat despre stocare, Apple nu a ales inca sa se aventureze in teritoriul lui 128GB. Deci vor exista variantele de 16GB, 32GB sau 64GB pentru modelele iPhone 5S, in timp ce iPhone 5C va fi disponibil in 16GB si 32GB. Aici trebuie sa alegeti intelept pentru ca, spre deosebire de marii rivali de la Android, Apple refuza sa includa un slot microSD pentru utilizatorii iPhone.
 
iPhone 5S Vs iPhone 5C : Bateria
 
Potrivit specificatiilor, ambele telefoane vor suporta pana la 10 ore de vorbit, pana la 250 de ore in standby, pana la 10 ore pe LTE, pana la 10 ore pe Wi-fi, pana la 10 ore la vizualizarea video si pana la 40 de ore in audio.
 
iPhone 5S Vs iPhone 5C : Pret
 
Cum era de asteptat, iPhone 5S nu este foarte ieftin. In acest moment, in Romania a aparut doar varianta de 16GB care costa 4500 de lei. Dar, uitandu-ne la specificatii ne asteptam ca iPhone 5C sa fie mult mai ieftin.
 
iPhone 5S Vs iPhone 5C : Verdict
 
iPhone 5S este pe departe cel mai bun smartphone din generatia 5 si nu este nici mai mult nici mai putin din ce m-am asteptat, luand in considerare politica de lansare a Apple. Daca astepti un display cu o rezolutie mai buna sau NFC va trebui sa astepti, probabil, lansarea iPhone 6. Concluzia este ca, anul acesta Apple s-a hotarat sa lanzeze doua variante pe langa modelul de baza pe care le putem situa in urmatoarea ordine: iPhone 5S fratele mai mare al iPhone 5, iar iPhone 5C, fratele aproape identic cu iPhone 5.
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...