Jump to content

Review monitor Philips 247E cu SoftBlue


Petrica..

Recommended Posts

Philips are mereu ceva de spus cand vine vorba de monitoare si/sau televizoare. Desi nu isi produc panel-urileacestia reusesc sa integreze tehnologii inovatoare in produsele lor. In cazul de fata discutam despre un monitor accesibil cu tehnologie SoftBlue.

247E6EDAW_00-MI1-global-001-1200x681.jpg

Introducere
SoftBlue este o tehnologie proprietara Philips ce are un rol extrem de simplu, dar eficient. Reduce lumina de culoare albastra ca sa iti protejeze ochii in timpul sesiunilor lungi de activitate. Aceasta functie o intalnim si la alti producatori sub diferite denumiri, chiar si pe unele telefoane.
Monitorul de fata este sub 1000 de lei, vine cu ecran IPS, diagonala de 24 de inch si un design, dupa parerea mea, usor invechit. Sa va explic de ce.
 
Specificatii
Diagonala: 23.6 inch
Panou: IPS ADS
Rezolutie: 1920 X 1080 Full HD
Tip iluminare: W-LED
Aspect imagine: 16:9
Tip ecran: mat, anti-glare
Timp de raspuns: 5ms G2G
Unghi de vizibilitate: 178 grade
Contrast tipic: 1000:1
Numar culori: 16.7 milioane
Montare perete: Da, VESA 100 x 100
Porturi: 1x DVI-D, 1x VGA, 1x HDMI, intrare casti
Difozuare: 3W x 2
Design
Din pacate, din cauza unei erori, jumatate din vina mea, am pierdut pozele cumonitorul. Ce sa faci, se mai intampla.
Nu a fost cu rea intentie, in nici un caz.
Doar nu ma sabotez singur. Dar in fine, avem fotografiile de presa care redau acelasi lucru.
 
247E6EDAW_00-_FP-global-001-550x362.jpg
 
Va spuneam ca design-ul este usor invechit. Spun asta pentru ca eu detin pe langa monitorul Dell P2314H, si un Philips 234E din prima generatie. Cel pe care l-am primit in teste este a doua generatie, usor imbunatatita.
Fata de prima generatie, s-au produs schimbari majore de design. Lucrurile pozitive constau in constructia mai solida, plasticul mai gros si mai rezistent. Nu mai scartaie si nici nu se mai clatina pe birou la cel mai mic pumn in tastatura.
Dar fata de prima generatie, unde ramele erau foarte inguste si integrate in display, s-au produs schimbari. Ramele au devenit mai mari si mai groase, nu mai sunt integrate in display si iti ofera senzatia de adancime cand te uiti la ecran. Si asta pentru ca ramele sunt foarte groase si ecranul este ingropat in ele.
Butoanele de control de sub buza de jos au devenit senzitive si sunt iluminate. Si buza este usor inclinata pentru a vedea mai bine unde apesi. Si asta este o mica chichita de design ce aduce un plus de confort in utilizare. Nu mai trebuie sa pipai butoanele si sa te rogi la cel de sus ca apesi pe butonul corect.
In rest, a ramas la fel. Conectica este tot pe spate, plasticul este glossy in unele zone, dar cum spuneam, este mai bine construit.
 
Pareri din utilizare
Daca prima generatie a fost buna, oferind un panou AH-IPS produs de LG, a doua generatie adopta o alta strategie. Diferentele nu sunt foarte mari, doar le-am folosit simultan si am putut vedea cu ochiul liber.
Philips 247E foloseste un panou IPS ADS LCD cu sistem de iluminare W-LED. Am incercat sa ma documentez putin despre ce inseamna IPS ADS, majoritatea spunand ca este doar o gaselnita de marketing de la LG, acestia renuntand la denumirea AH-IPS in favoarea lui IPS-ADS.
Insa am mai gasit o sursa care spune ca ADS-ul este o tehnologie pentru ecranele TFT, ce le sporeste proprietatile si le fac sa arate ca niste IPS-uri. Puteti citi AICI. In fine, nu stiu ce sa cred pana la urma.
Important este ca in practica sunt diferente foarte mici intre cele doua monitoare. Noul Philips are culorile mai clare si mai calde, negrul este mai profund, iar albul redat este mai curat. Insa Soft Blue reduce destul de mult din lumina albastra, astfel ca daca nu esti atent sau nu ai cu ce sa faci o comparatie, nu iti vei da seama de diferente. Albastrul nu prea mai este albastru, acesta avand o tenta verzuie in toate cazurile.
Din pacate nu am gasit o solutie sa il dezactivez. Si desi are panou IPS, din cauza tehnologiei Soft Blue, monitorul nu poate fi folosit deloc in activitati profesionale precum editarea foto sau video.
Pe hartie, luminozitatea este tot de 250cd/m2, exact ca la orice alt monitor de pe piata in acest segment de pret. Dar trebuie sa va spun ca a reusit sa fie mai luminos si decat Dell-ul din dotare, dar fata de prima generatie. Nu stiu ce se ascunde in spatele panoului, insa am fost foarte surprins de cat poate sa straluceasca.
 
Ganduri personale
Cand mi-am cumparat monitorul Philips, acum 3 ani parca, l-am luat cu gandul ca o sa lucrez foarte mult cu pachetul Adobe. Am zis ca vreau un IPS decent, sa nu fie foarte scump bla bla. Sa stiti ca am reusit sa imi cumpar un monitor bun la vremea respectiva. M-a costat undeva la 800 de lei, desi erau modele care plecau de la 500 lei, tot IPS.
De atunci s-a mai schimbat piata, si daca vrei un IPS decent, trebuie sa platesti mai mult de 800 lei. Si Silver ne-a atentionat de acest aspect AICI. Mi-am dat si eu seama de acest lucru dupa ce am vazut cateva modele de monitoare IPS ieftine la prieteni, cumparate recent (Acer si LG in principal). Toate erau slabute.
Monitorul de fata de la Philips nu se adreseaza celor care cauta un monitor pentru grafica. Eu il vad ca pe un monitor pentru un user normal cu pretentii mai mari. Functia Soft Blue chiar este utila daca stai mult la birou. Initial credeam ca este doar marketing, dar nu.
Daca esti o persoana care nu face Photoshop sau alte nebunii si cauti sa iti cumperi un monitor bun, recomand acest model de la Philips. Cu putine setari din meniu, care apropo este la fel ca la orice alt model Philips, reusesti sa scoti o imagine buna.
In plus este elegant. Eu l-am primit pe alb, posibil sa fie si o versiune neagra. Arata foarte bine pe orice birou. Din pacate  se inclina doar pe fata si spate, piciorul fiind fix.
 
Pret si disponibilitate
Pretul acestui monitor se invarte intre 670-750 lei in functie de magazin. Este un pret mult mai mic decat l-a avut prima generatie, insa si ideea de baza s-a modificat. Observ ca in perioada asta este stoc epuizat peste tot. Nu stiu de ce. L-am gasit la evoMAG la pretul de 699 lei, eMAG si MediaDot la 674 lei. V-am lasat link-uri in cazul in care cititi review-ul mai tarziu si poate va fi adus din nou pe stoc.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...