Jump to content

Ce este si cum stergem pagefile.sys (Swap File) in Windows 10


Petrica..

Recommended Posts


In trecut am mai vorbit de acest fisier de sistem, in cadrul unor tutoriale de optimizare si imbunatatire performante Windows.

Ce este pagefile.sys si unde se gaseste acest fisier

pagefile.sys este un fisier de sistem dezvoltat de Microsoft pentru toate sistemele de operare Windows, inclusiv Windows 10. Acest fisier apartine memoriei virtuale (Virtual Memory) a sistemului.

In mod normal, atunci cand lansam o aplicatie sau lucram intr-o aplicatie, sistemul va folosi memoria RAM. De multe ori se intampla ca aceasta sa fie insuficienta pentru aplicatiile deschise, iar o parte din volumul pus pe memoria RAM este transferat pe hard disk sub forma de cache, in fisierul pagefile.sys. Nu este o regula ca unele aplicatii sa-si faca un cache virtual al componentelor, numai atunci cand memoria RAM este incarcata.

Un exemplu este aplicatia de editare grafica, Adobe Photoshop. Ati obervat probabil ca la lansarea aplicatiei pe Windows, aceasta sta un timp cu acel splash screen in care isi incarca componentele.

Photoshop_Splash_Screen.jpg

O parte din componentele aplicatiei Photoshop sunt puse si rulate din memoria RAM, iar o alta parte sunt puse si executate din fisierul pagefile.sys, in vederea pastrarii unui spatiu liber pe RAM pentru alte aplicatii sau operatiuni care o vor solicita. Este adevarat ca memoria RAM are un timp de executie mult mai rapid decat memoria virtuala pagefile.sys aflata pe hard disk (nu prea se aplica in cazul SSD-urilor, care au viteza de citire / scriere superioara hard disk-urilor normale), insa acest fisier ajuta enorm de mult la stabilitatea sistemului si la viteza de lansare a aplicatiilor. Pentru ca tot am vorbit de Photoshop, faceti un mic experiment. Dupa ce deschideti calculatorul, lansati aplicatia Photoshop. O lasati deschisa 2-3 minute dupa care o inchideti totual. “Close”. Redeschideti aplicatia. O sa observati ca timpul de lansare al aplicatiei Photoshop s-a redus considerabil si aplicatia se deschide mult mai repede. Acest fapt se datoreaza fisierului pagefile.sys, care a pastrat componentele aplicatiei stocate pe hard.

O sa va ganditi probabil ca daca aveti destul RAM pe calculatorul sau laptop-ul dvs. nu aveti nevoie de acest pagefile.sys, pentru ca oricum memoria RAM este mai rapida decat cea virtuala si sistemul de operare nu va folosi niciodata acest swap. In mare parte, este fals. Desi memoria RAM este mai rapida, ganditi-va ca pe langa Photoshop, resurse RAM mai consuma si alte componente ale sistemului de operare si aplicatii deschise. Atunci cand minimizam in bara de activitati o aplicatie, mare parte din secventele ei sunt puse in memoria virtuala. In lipsa acesteia, memoria RAM va ramane incarcata permanent iar pe masura ce vom mai deschide si alte aplicatii, aceasta se incarca tot mai mult. In lipsa memoriei swap, programele vor incepe sa dea erori, calculatorul sa “se miste” mai greu, iar in cele din urma nu va mai fi capabil sa deschida aplicatii. atunci cand RAM-ul va ajunge la 100%.

Fisierul pagefile.sys se gaseste de obicei in radacina partitiei de sistem, C:\pagefile.sys si poate ocupa un volum pe hard disk, de la cativa MB pana la cativa GB. Ajunge si la 10-12GB in unele situatii.

By default acesta nu este vizibil daca accesam partitia C:. WindowsExplorer este setat sa tina invizibile fisierele de sistem, iar pentru a le face vizibilie (nu este recomandat acest lucru), mergem in Windows Explorer (fereastra unui folder sau This PC) la tabul “View” > “Options” > “Change Folder and Search Options“.

show_hide_folders-620x446.jpg

In tab-ul “View” de la “Folder Options”, debifam optiunea “Hide protected operating system files” apoi click Yes pentru confirmare. Dupa ce apasam “Yes” pentru confirmare, toate folderele si fisiere vor deveni vizibile.

pagefile.sys_file-620x375.png

Cum putem sterge fisierul pagefile.sys sau il limitam sa nu mai ocupe mult spatiu pe hard disk

Personal nu recomand stergerea si neutilizarea acestui fisier, insa daca sunteti hotarati sa nu va mai ocupe spatiu mult pe hard (acesta ar fi cam singurul motiv real pentru care cineva l-ar sterge), trebuie sa stiti ca acest fisier nu poate fi sters prin comanda “Delete”. Fiind un fisier protejat al sistemului de operare Windows, nu aveti privilegiile necesare stergerii sau modifcarii manuale a lui, decat din setarile avansate ale memoriei virtuale.

Cea mai simpla cale de ajunge la setarile memoriei virtuale este sadeschideti This PC, click pe “System properties” in bara de sus, apoi pe meniul care se deschide in partea stanga, faceti click pe “Advanced system settings“. Dupa ce faceti click pe “Advanced system settings”, se va deschide “System Properties“. Aici facem click pe butonul “Settings” de sub “Performance” si se va deschide “Performance Options“, unde in partea de jos avem setarile pentru “Virtual memory“. Click pe “Change…”

2016-03-14-13-620x349.png

In “Virtual Memory” putem debifa optiunea de management automat al acesteia “Automatically manage paging file size for all drives” si putem impune propriile noastre setari si reguli.

Putem alege pe ce partitie sa se faca cache-ul memoriei virtuale, care sa fie dimensiunea maxima la care ajunge acest fisier (Custom size) sau putem alege “No paging file”. Adica dezactivarea memoriei virtuale.

Recomandarea noastra ar fi sa lasati “System managed size“. Windows 10 face destul de bine aceasta treaba, iar daca nu aveti suficient spatiu pe partitia de sistem, puteti alege alta partitie gazda pentru pagefile.sys

 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...