Jump to content

Cea mai bună experiență de gaming: Consolă vs PC


ScooBy^

Recommended Posts

Discuția este vastă, foarte vastă, și sunt sigur că utilizatorii se împart în mai multe tabere, în funcție de ce consolă, producător de hardware de PC preferă etc. ”Care oferă cea mai bună experiență de gaming – consola sau PC-ul?” este o întrebare pe care am auzit-o de mai multe ori, formulată în diverse moduri, și pentru care voi încerca pe parcursul acestui articol să vă îndrum să găsiți un răspuns. Evident, nu există un singur răspuns, “răspunsul cel bun”. Articolul acesta este mai degrabă o opinie, o concluzie despre gaming-ul consolă vs PC la care am ajuns în urma unor discuții cu prieteni pentru care gaming-ul este o componentă importantă a vieții.

WwinArm.jpg


În ceea ce privește activitatea de gaming, putem lua în considerare orice dispozitiv, indiferent că vorbim de Xbox 360, Xbox One, PlayStation 3 sau 4 sau Wii, Wii U, ori de portabilele PS Vita sau Nintendo 3DS, ori chiar de smartphone sau tabletă. Și acestea din urmă oferă o experiență de gaming foarte bună, dovadă că numărul jocurilor achiziționate pentru ele este foarte mare, comparabil cu cel pentru console, tablete sau PC-uri, poate chiar mai mare. Ideea este că sunt mai multe elemente pe care trebuie să le iei în calcul și nu trebuie să faci alegerea ca în cazul unui laptop sau al unui smartphone. De fapt, nu trebuie să faci nici o alegere, dispozitivul va veni de la sine, în funcție de ce decizi să te joci și cum preferi această experiență.

Dispozitivul de gaming .

Chiar dacă nu acesta este scopul, vom formula câteva idei în acest capitol pentru a clarifica puțin situația. Dispozitivul este și va rămâne doar atât, un dispozitiv. Cel mai important este jocul care te atrage și pe care vrei să îl joci. Fie că e vorba de Super Mario sau de God of War sau Battlefield 4, experiența este diferită pe fiecare dispozitiv în parte. Dacă vorbim de un smartphone, tabletă, dispozitiv mobil cu Android sau iOS aceasta se va baza pe touchscreen și va fi optimizată pentru acesta. Daca vorbim de o consolă, atunci jocul va fi optimizat pentru joystick, iar în cazul PC-ului pentru mouse și tastatură. Desigur, joystick-ul sau gamepad-ul este dispozitivul cel mai eficient, cel care stă cel mai comod în mână și care oferă cel mai bun control. Mulțumită tehnologiei, acesta se poate conecta și la smartphone, tabletă și la PC. Consola vine implicit cu el.

 

Fiecare din aceste dispozitive oferă un set de avantaje și de dezavantaje, iar noi le vom structura cât mai eficient, mai jos.

Smartphone / Tableta

KnIW5zh.jpg

Acestea sunt probabil unele dintre cele mai folosite dispozitive de gaming la ora actuală, judecând după numărul lor. Avantajul este destul de clar, există o suită destul de mare de jocuri pentru acestea, indiferent de ce sistem de operare folosesc. Da, aici includem și controversatul Windows Phone, care are în magazinul său niște implementări destul de bune de jocuri, în număr mai puțin de sigur. Mai rămâne iOS și Android, cele mai populare la ora actuală, unde opțiunile sunt aproape nelimitate. Aproape orice joc disponibil pe PC sau consolă are o variantă portată pe acestea.

Avantajul este clar, mobilitatea este cel mai important element. Jocurile sunt disponibile în număr mare, gratuit sau la un preț mic. Există multe pachete de jocuri și, spre deosebire de alte platforme, sunt mai puține cele care provoacă dependență.

Dezavantajul este că experiența este mai puțin imersivă, chiar și în cazul utilizării unui cablu HDMI sau al AirPlay-ului în cazul sistemului iOS. Pe Android, sistemul de distribuție Wireless este Miracast sau Wireless Display, însă, din câte am testat, nu oferă un frame-rate suficient pentru ca jocul să fie cursiv.

Consola de gaming.

9BbUk55.jpg
 

Aici discuția se aprinde ceva mai tare, subiectul gaming-ului consolă vs PC fiind destul de discutat, se știe. Gamerii deținători de consolă sunt foarte porniți împotriva celor care se joacă pe PC. Nu există modalitate mai bună de a experimenta un joc decât consola, oricare ar fi ea. Și nu prea poți să îi contrazici, gameplay-ul este punctul cheie în această discuție și contează mai puțin partea tehnică, modul cum arată jocul. Aici investiția se duce în mare parte în jocuri și nu în hardware pentru a rula aceste jocuri, iar sumele pe care utilizatorii le plătesc pentru add-on-uri sunt mai consistente.

Avantajul consolei este că fiecare joc apărut, chiar și după 5 ani de la lansarea consolei respective, va rula la fel de bine ca toate celelalte. Nu sunt necesare investiții în platformă, ci doar în gameplay. Comoditatea este de altfel apreciată și pe bună dreptate. Un alt avantaj îl reprezintă comunitatea cu care s-a obișnuit jucătorul de la achiziționarea consolei și serviciile disponibile pe acestea. Tot la avantaj ar trebui să trecem și faptul că jocul rulează fără a fi nevoie de configurări ulterioare, de aici fiind și cunoscut termenul de Plug&Play.

Dezvantajele consolei sunt poate o grafică ceva mai slabă și o definiție a jocului depășită tehnologic. Utilizatorii însă nu vor observa acest lucru, mai ales dacă sunt concentrați pe gameplay. Un alt dezvantaj este incompatibilitatea unor jocuri care pot părea atrăgătoare pentru gameri, jocuri care sunt disponibile ori pentru totdeauna pe consola concurentă, ori pentru cel puțin șase luni. Un gamer înfocat deține însă cu siguranță și un Xbox, dar și un PS3, poate chiar și un Wii.

Consolele portabile.
Aici segmentul este destul de mare. Sony are al său PS Vita sau PSP-ul pe care unii încă îl mai folosesc. Nintendo are 3DS-ul care este destul de apreciat în multe țări. Nvidia are Shield-ul, o consolă nou apărută ce rulează Android și încearcă să mute experiența de gaming pe un dispozitiv singular. Sunt multe alte nume puternice sau mai puțin cunoscute ce și-au propus să vină cu ceva nou în acest domeniu, însă concurența este mare, iar utilizatorul destul de greu de mulțumit.


Computerul / PC-ul

VyxDxkQ.jpg

Există și aici un segment de utilizatori porniți să se contrazică cu gamerii de console și, culmea, au și ei au dreptatea lor. Un PC este ceva mai mofturos, deține o mulțime de opțiuni de configurare, însă oferă și o experiență mai bogată vizual. Abia de curând jocurile pe console au inceput să introducă tehnologii vizuale, prezente de ani de zile pe PC, mai exact odată cu apariția noii generații de console.

Avantajele unui PC în gaming sunt o grafică net superioară consolei, care pe de altă parte poate fi îmbunătățită de la an la an. Sacrificiile financiare și de timp pe care trebuie să le facă un gamer de PC sunt însă destul de multe. Avantajul unui PC este că are o gamă variată de jocuri pentru a se delecta, și cam orice joc ce apare pe consolă, va fi implicit dezvoltat și portat și pentru PC. Un alt avantaj al PC-urilor este că sunt singurele dispozitive care împing tehnologie 3D mai departe. Sunt cele care solicită cel mai mult de la un joc, și care dețin resurse pentru acest lucru.

Dezavantajele PC-ului sunt destule. Aici putem menționa acele sacrificii financiare și legate de timp pe care utilizatorul trebuie să le facă pentru a rula un joc. Aceste sacrificii sunt prea mari pentru cei care preferă consola și aici îi înțeleg. Ca gamer ocazional, sau chiar pasionat, nu vrei să ai probleme din cauza unui driver neupdatat, sau unei aplicații care rulează în fundal atunci când ajungi acasă și vrei să termini misiunea pe care ai început-o aseară, însă a fost întreruptă de rutina vieții de om adult.

Concluzie

Mai sunt multe elemente despre care se poate discuta, însă ar însemna să ne dezicem de la subiectul acestui articol. Concluzia este că utilizatorul și preferințele sale dictează dispozitivul pe care îl va folosi. Sunt mulți care nu au o preferință deosebită pentru unul din ele și se vor juca pe toate. Vreo două lucruri lipsesc momentan.

O integrare completă a unui joc disponibil pe consolă/PC, adică dispozitivul pe care îl lași acasă și cel pe care îl iei cu tine – Nu poți la momentul actual să termini un nivel pe smartphone sau pe consola portabilă, după ce ai plecat de acasă. Au fost și vor exista în continuare încercări în acest sens, jocuri compatibil sau nu, însă nu a fost standardizat un astfel de sistem.

Consola upgradabilă – Și aici se face o încercare în mai multe direcții de către mai multe companii, cea care prezintă un interes real până acum este Steam Machine. Acesta rulează un OS bazat pe Linux, care face rularea jocurilor mai simplă și fără bătăi de cap, și deține un hardware upgradabil într-o carcasă customizată de mici dimensiuni.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...