Jump to content

Cel mai vechi calculator funcţional din lume.


ScooBy^

Recommended Posts

6Rt7O2t.jpg

Are 61 de ani, cântăreşte peste două tone şi funcţionează pe lămpi, relee mecanice şi benzi de hârtie. Este mare şi greu, dar merge. A durat trei ani până când o echipă a Muzeului Naţional de Informatică din Anglia a reuşit să îl repornească.

În cursul zilei de marţi o echipă formată din şase oameni a reuşit să repornească un calculator marca Harwell Dekatron, construit în 1951.Astfel el a devenit cel mai vechi calculator funcţionabil din lume.

A durat aproape jumătate de oră până când maşina a pornit. După inserarea comenzilor cu ajutorul unor benzi de hârtie calculatorul a rezolvat o problemă simplă de multiplicare. A fost primul lui răspuns după 39 de ani de pauză.

La acest eveniment au participat doi dintre inginerii care l-au creat, câţiva din foştii operatori şi echipa de restaurare. În trecut, acest calculator a fost folosit în efectuarea de calcule în cadrul unui laborator de cercetare. Putea efectua uşor calcule complexe la viteza a doi matematicieni ce foloseau calculatoare de buzunar. În 1973, Cartea Recordurilor l-a proclamat  cel mai durabil calculator din lume. Şi a avut dreptate, el funcţionează şi astăzi.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...