Jump to content

Calculatorul / Laptopul se Incalzeste Foarte Tare si se Inchide sau isi da Restart – Cauze si Rezolvare


BlackPearl

Recommended Posts

Problema supraincalzirii  laptopurilor si a calculatoarelor traditionale, este specifica perioadelor calde ale anului, cand temperatura din interiorul camerei sau a biroului in care se lucreaza, creste foarte mult. In mod firesc, un laptop sau un calculator au nevoie de un climat optim, fara caldura prea mare si o umiditate moderata pentru a putea opera in parametrii normali.

Una dintre principalele componente ale unui calculator este procesorul. CPU. Acesta are nevoie de racire constanta si eficienta pe toata perioada cat PC este deschis, iar racirea in majoritatea cazurilor se face prin intermediul ventilatoarelor specifice. Cooler.

 

Cauzele si rezolvarea supraincalzirii procesorului (CPU) unui PC sau laptop

 

Cauza principala este incapacitatea ventilatoarelor de raci procesorul. Cu cat calculatorul este mai performant si are un procesor mai puternic, cu atat acesta va avea nevoie de un sistem de racire mai eficient. Este de mentionat si faptul ca atunci cand folosim aplicatii de grafica, editare video, rulam jocuri sau alte aplicatii complexe, CPU devine mai solicitat si automat temperatura creste.

In camere si birourile in care temperatura ambientala creste si nu exista un aer conditionat, ne putem astepta ca laptop sau calculatorul sa se supraincalzeasca si sa-si dea restarturi sau sa se opreasca subit. Restartul sau oprierea subita din cauza caldurii mari a procesorului reprezinta o masura de protectie pentru ca acestea sa nu ia foc.

Nivelul maxim admis al temperaturii procesorului este setat in BIOS, iar acesta difera de la un sistem la altul. Sunt sisteme care se opresc atunci cand temperatura CPU ajunge la 70 de grade Celsius, iar altele suporta si pana la 90-100 grade Celsius.

Pentru a verifica valoarea temperaturii procesorului (CPU), exista un program specific foarte efecient pe toate sistemele de operare Windows, de la Windows XP pana la Windows 10. Gasiti aici programul pentru download.

 

Daca intampinati acesta problema a supraincalzirii procesorului, rezolvarea este foarte simpla.

In cazul calculatoarelor care permit montarea de ventilatoare suplimantare pe carcasa, va fi nevoie sa faceti un upgrade cu un cooler FAN CPU. Acesta se monteaza pe partea interioara a carcasei calculatorului, in dreptul cooler-ului principal care este situat deasupra procesorului.

Rolul FAN CPU este acela de racire a aerului ce urmeaza a fi preluat si racit din nou de catre cooler-ul principal. O metoda la fel de eficienta este sa renuntati pe perioada verii la o parte laterala din carcasa si sa indreptati in acea directie un ventilator de camera.

Aveti in vedere si o curatare de praf, par, scame si alte impuritati care se pot aduna pe ventilatorul principal sau pe fantele prin care aerul intra in carcasa. Acestea pot reduce viteza de rotatie si implicit duc la supraincalzirea calculatorului. Pentru cei care au animale de companie cu par (pisici, caini), este recomandata o curatare a ventilatoarelor la 2-3 luni. In special in perioada de naparlire a acestora, cand in casa se aduna foarte mult par.

In cazul laptop-urilor, in special al celor de aluminiu, solutia este sa folositi un stand cu ventilatoare cat mai eficiente. Cooler-Stand.

Bineinteles, si in cazul acestora se recomanda curatarea cu atentie a ventilatorului intern si fantelor prin care aerul patrunde in carcasa.

In cazul device-urilor Apple: MacBook, MacBook Pro si MacBook Air, care nu au fante pe carcasa, trebuie sa stiti ca racirea se va face la nivelul intregii carcase. Asadar, aici va fi nevoie de un stand-cooler foarte eficient. Ventilatorul din interiorul carcasei de aluminiu, trage aerul care intra la nivelul tastaturii.

 

Sursa [stealth] + Testari pe calculatorul personal.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...