Jump to content

Cum se face un stick bootabil cu windows 7/8 (metoda III)


aLexftw!

Recommended Posts

Din cate am vazut aici in topicul de tutoriale, toate metodele de a face un stick bootabil cu windows 7/8 se bazeaza pe softuri de emulare, care au conditia ca imaginea cu windows sa fie in format ISO. Va voi prezenta o metoda de a face un stick bootabil cu windows 7/8 fara a necesita softuri de emulare, iar imaginea poate sa fie orice format, dar bazat pe comenzi dos. Tutorialul il voi prezenta la un nivel de cunostinte mai avansat.


 


"Scule" necesare:


- PC/laptop cu minim windows 7, de preferat pe 64 de biti (asta in cazul in care windowsul pe care vreti sa il scrieti pe stick e x64),


- Un dvd sau o imagine cu windows 7/8,


- In cazul in care folositi o imagine o sa va trebuiasca un program de montat imagini, de preferinta daemon tools,


- Un stick de cel putin 4GB.


 


Procedeu:


- Introduceti dvd-ul in dvd-rom, sau daca aveti imagine, montati-o in unitatea optica virtuala,


- Introduceti stick-ul in unu din porturile USB disponibile, ale unitatii de lucru,


- Verificati literele atribuite celor 2 unitati de stocare, atat al unitatii optice fizice/virtuale cat si a stick-ului.


 


1. Pregatirea stick-ului:


Aici voi expune niste comenzi care le voi scrie intre ghilimele, dar in mod normal voi scrieti comenzile fara acele ghilimele, eu le folosesc sa pot scoate in evidenta comenzile sa nu cumva sa omiteti una din ele. Sub fiecare linie de comanda voi explica ce face comanda respectiva si de ce se foloseste. Voi alege aleatoriu 2 litere pentru cele 2 unitati de stocare; voi alege E: ca fiind unitatea optica fizica/virtuala si G: fiind stickul.


Deschideti o fereastra de command cu drepturi de administrator in care scrieri urmatoarea comanda:


 


"diskpart"


- prin aceasta comanda invocam o componenta a windowsului, un program sa zic, care se ocupa cu managementul unitatilor de stocare dintr-un PC. Odata scrisa comanda, putem sa zicem ca am intrat in program, toate comenzile ce vor urma sunt controlate de acest program.


 


"list disk"


- aceasta comanda ne afiseaza toate unitatile de stocare din pc, acestea fiind recunoscute ca disk si un numar dupa care urmat de capacitate. Aranjamentul incepe cu disk 0, ordinea incepand cu hardurile si finalizand cu stick-urile sau memcarduri. Ca sa putem indetifica stickul ne uitam la capacitate, si ca exemplu eu voi lua disk 1.


 


"select disk 1"


- cu aceasta comanda selectam stick-ul. Atentie, in functie de cate hdd-uri aveti in pc nr stickului poate diferi, la voi poate sa fie disk 2 sau disk 3, eu am scris comanda ca si cum as avea un singur hdd. Repet: disk-ul il identificati dupa capacitate.


 


"clean"


- aceasta comanda sterge toate partitiile existente pe stick. Atentie, nu il formateaza ci il reintregeste.


 


"create partition primary"


- cu aceasta comanda cream o partitie primara din toata capacitatea stickului.


 


"list partition"


"select partition 1"


- prima comanda listeaza partitiile existente pe stick, in cazul nostru doar una care e recunoscuta ca "partition 1"


- a doua comanda selecteaza partitia creata cu ajutorul comenzii de mai sus.


 


"active"


- aceasta comanda face partitia creata si selectata, activa.


 


"format fs=ntfs quick"


- cu aceasta comanda formatam partitia in sistemul ntfs la modul rapid. fs = file system.


 


"assign"


- aceasta comanda inlocuieste scoaterea si introducerea din nou a stickului in portul USB.


 


2. Scrierea partii de boot a stick-ului:


Inchidem fereastra de command deschisa la punctul 1. si deschidem o alta fereastra de command tot cu drepturi de administrator. Aici ne vom folosi de 2 parametri folositi in ms-dos si command, pentru a iesi dintr-un folder sau a intra intr-un folder, acesti parametri sunt "cd" = intra in folder si "cd.." = iese din folder, "cd" insemnand defapt change directory.


In mod normal o fereastra de command se deschide in folderul C:\Users\NumeUser> , noi trebuie defapt sa ajungem in folderul denumit "boot" aflat pe dvd-ul cu wind sau imaginea montata. Cum facem asta? Folosindu-ne de cei 2 parametri "cd".


 


"cd.."


"cd.."


- prima comanda ne scoate din folderul cu numele utilizatorului


- a doua comanda ne scoate din folderul "Users" si ne lasa pe partitia C:


 


"E:"


- aceasta comanda ne baga pe dvd-ul sau imaginea montata cu windows. Litera respectiva dupa cum am precizat mai sus la mine reprezinta dvd-rom-ul sau unitatea optica virtuala, in cazul vostru poate fi alta litera.


 


"cd boot"


- aceasta comanda ne baga in folderul "boot" aflat pe dvd-ul fizic/virtual.


 


"bootsect /nt60 g:"


- aceasta comanda copie defapt partea de boot a dvd-ului pe stick, in comanda respectiva "g:" este litera atribuita stickului in cazul meu, in cazul vostru poate diferi, asta insemnand ca in comanda sa inlocuiti litera "g" cu litera specifica stick-ului in cazul vostru.


 


Inchidem fereastra de command, acu putem sa zicem ca stick-ul e bootabil si tot ce ne ramane de facut e sa intram pe dvd-ul fizic/virtual unde avem windowsul, selectam tot ce gasim acolo si copiem pe stick.


 


Pentru cei care nu au prins ms-dos si nu cunosc logica comenzilor li se vor parea metoda asta o metoda foarte dificila si imposibil de inteles, dar am precizat mai sus ca voi explica intr-un mod avansat al cunostintelor, pentru cei experimentati si care au prins istoria IT li se vor parea o metoda simpla care nu are anumite limite si nu sunt constransi de anumite softuri.


 


Sursa/Autor: Tutorial propriu.


Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...